Naš istaknuti mladi putopisac i istraživač Davor Rostuhar je u ljeto 2008. godine u najzabačenijim džunglama Nove Gvineje pronašao jedno među posljednjim plemenima koje još živi u kamenom dobu.

„Do danas je u najzabačenijim džunglama svijeta preživjela samo šačica ljudi do kojih ni u kojem pogledu nije došla civilizacija, ali oni su u tome uspjeli zahvaljujući svojoj ratobornosti i okrutnosti prema svakom eventualnom putniku namjerniku!“ rekao je Davor Rostuhar kad se vratio s posljednje ekspedicije. „Što sam više proučavao i tražio ih, to mi se više činilo nemogućim pronaći takvo jedno pleme koje će nas prihvatiti da provedemo s njima neko vrijeme i budemo svjedoci njihova praiskonskog načina života, nažalost osuđenog na propast. No, ipak smo ga našli!“

Papuanski klan Banggatung koji su Rostuhar i njegovi suputnici pronašli i danas živi u kućama koje grade visoko u krošnjama tropske prašume. Žene odijevaju samo travnate suknje, a muškarci prekrivaju spolovilo listom. Žive od lova i sakupljanja te uzgoja saga u močvari. Vjeruju u složen panteon duhova predaka i duhova šume, a u određenim situacijama, kada neku osobu – ‘vješca’ obuzme zao duh pa baca ‘čîni’ na nedužne žrtve, tog vješca moraju ubiti i kroz određen ritual konzumirati njegovo meso.

Tom otkriću prethodilo je sedam ekspedicija u najzabačenije džungle planeta, koje je naš najuspješniji mladi istraživač i putopisac poduzeo u protekle četiri godine. Jednako kao svi drugi članovi ekspedicija na Novu Gvineju, i Rostuhar je usput ‘zaradio’ malariju. Proteklih pola godine borbe s malarijom i oporavkom, proveo je pišući svoju treću knjigu „Džungla“. Ona će 13. 5. 2009. biti predstavljena zagrebačkoj publici, uz atraktivnu prezentaciju posljednjih ekspedicija. Nakon Zagreba, knjiga će biti predstavljena i u šest najvećih hrvatskih gradova te u tri glavna grada susjednih država, a potom će biti prevedena i na engleski jezik.

Autorovo otkriće premijerno je prikazano u hrvatskom izdanju časopisa National Geographic, u reportaži koju su američki urednici proglasili najboljom između svih reportaža proizvedenih u 32 izdanja tog renomiranog časopisa. Svojem već prepoznatljivom putopisnom stilu, Rostuhar je u knjizi dao novu dubinu, zahvativši u vrlo atraktivne teme filozofije i mitologije.

 Mitovi su manifestacija nesvjesnog u nekom društvu, isto kao i snovi u pojedinca“, objašnjava autor, koji je boraveći kod plemena zapisivao i proučavao mitove koje oni od pamtivijeka prenose s koljena na koljeno. „Njihov sadržaj nije toliko bitan, koliko je značajna njihova struktura i simbolika. Usporedbom mitova iz različitih tradicija, dolazi se do saznanja da je njihova struktura i simbolika svugdje ista i da govori o sudbini čovjeka. Čuvari mitova što sežu daleko u početak ljudske povijesti, još žive u najzabačenijim džunglama svijeta, ali njihov opstanak, nažalost, ozbiljno je ugrožen. Oni prenose poruku koja pametno iščitana nudi odgovore na neka pitanja koja si oduvijek postavljamo.“